Sunday, June 27, 2010

Gerhana separa bulan

Err, semalam ada gerhana separa bulan , tapi terlepas mau tengok :(

(26 jun 2010)Gerhana Bula Separa dari jam 7:22 pm hingga 10:20 pm. Gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama bulan melintasi bayang bumi.



Gerhana pada 26 Jun ini akan bermula dengan fasa penumbra ( P1 ) pada jam 04:57 p.m. waktu Malaysia. Walau bagaimanapun semasa fasa penumbra ini, kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan Bulan merentasi bayang penumbra Bumi yang kurang gelap dan kebetulan juga pada waktu itu Bulan masih belum terbit lagi dari ufuk. Fenomena gerhana tersebut hanya dapat disaksikan apabila Bulan mulai terbit pada jam 7:22 p.m. dan Bulan telah pun memasuki bayang umbra Bumi (U1) sejak jam 6:17 p.m. lagi. Gerhana maksimum akan berlaku pada jam 7:38 p.m. Fenomena gerhana ini dapat disaksikan sehingga 9:00 p.m. apabila Bulan keluar sepenuhnya dari umbra Bumi (U4).



Gerhana masih terus berlaku sehingga 10:20 p.m. tetapi fenomena tersebut tidak dapat disaksikan pada waktu itu kerana Bulan berada di kawasan bayang penumbra Bumi yang kurang gelap.



Fasa Keterangan Masa

P1 - Bulan mula memasuki “Penumbra” 04:57 p.m.
U1 - Bulan mula mengalami fasa gerhana separa 06:17 p.m.
Maksimum - Bulan berada separa dalam “Umbra” 07:38 p.m.
U4 - Bulan keluar sepenuhnya dari “ Umbra” 09:00 p.m.
P4 - Bulan keluar dari “Penumbra” 10:20 p.m.




Orang ramai bolehlah memeriahkan Planetarium Negara pada 26 Jun 2010, jam 8.00pm - 10 pm. Masuk adalah percuma.



[Sumber: Angkasa Malaysia]



Kalau ada kesempatan lakukanlah Solat Sunat Gerhana Bulan ya..

Baca lagi...

Saturday, June 26, 2010

lelaki idaman?

http://4.bp.blogspot.com/_zfZBeZx9IP0/ScJXnNFL_MI/AAAAAAAAAGo/QdyGg4rum9w/s400/baik%252B(1).jpg


Lelaki itu dikatakan LELAKI IDAMAN ANDA bila...

1. Si dia mengingati semua nama ahli keluarga dan teman rapat anda.

2. Si dia ada senarai nombor telefon ahli keluarga dan teman rapat anda.

3. Si dia dan anda rasa sangat serasi dan selesa bila bersama.

2. Bila anda berdua bergaduh, anda sedikit pun tak gentar dia akan tinggalkan anda.

3. Anda mampu dedahkan rahsia kepada dia sebab anda tahu dia akan terima baik & buruk anda
seadanya.

4. Anda langsung tak kisah nampak "bodoh" bila bersama dia dan langsung tak control ayu bila
keluar dengan dia.

5. Si dia memang cukup faham tingkahlaku anda sehinggakan fikiran dan gerak hati anda pun dapat dibaca.

6. Si dia akan buat anda rasa seperti andalah wanita paling cantik di dunia walaupun anda hanya berkain batik dan berbaju t-shirt saja ketika itu.

7. Si dia akan sentiasa menyebelahi anda walaupun ketika anda berselisih faham dengan teman rapat.

8. Si dia ingat hari-hari istimewa anda dengannya termasuklah harijadi anda @ hari perkenalan anda berdua.

9. Si dia tiba-tiba beri kejutan dengan memberikan anda hadiah walaupun bukan pada tarikh
istimewa!

10. Si dia akan rasa happy bila keluar dengan kawan-kawan @ keluarga anda.

p/s ; kalau kengkawan korang tibe2 tuka attitude, aduhai!


Baca lagi...

Thursday, June 17, 2010

Iklan raya

saat aku sedang melayan perasaan .. saje nak feeling2 sikit, teringat pulok iklan hari raya , petronas buat . aduh, memang tacink, aku suka iklan camni2 , tapi ni time raya, hahaha .
takpela,raya pun jadilah . lagipun tak lama lagi kan raya :D sesungguh nya takbir hari raya dalam vid ni buatkan aku tersentuh :(



Yang adibah noor ni plak tak leh bla,haha . enjoy :p



yang ni pulak.. kasih sayang kat ibu dia, nak daging, dapat lembu .. pucuk dicita ulam mendatang!






Baca lagi...

Tuesday, June 15, 2010

Petua kecantikan semulajadi


-Melicin dan Memerahkan Kulit Muka

Ambil sebiji buah tomato masak, lecek hingga halus. Kemudian pupurkan di seluruh muka. Biarkan mengering selama 20 minit. Bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu 2/3 kali.

(nak licin?amalkanlah yer..)


-Menyerikan Wajah
Wanita yang inginkan wajahnya sentiasa berseri apabila dipandang bolehlah mengamalkan amalan di setiap pagi iaitu selawat sebanyak tiga kali sebelum mencuci muka dan sapukan air itu kemuka. Insyaallah akan berserilah wajah anda. Selamat mencuba.
(stress? putus cinta? taknak orang nampak korang sedih ? amalkan yap )


-Melentikkan Bulu Mata
Ambil daun lidah buaya Sebelum masuk tidur, sapukan lendirnya pada bulu mata Amalkan selalu hingga bulu mata semakin lentik
(dak perempuan or lelaki yang bulu mate die tak melentik,nak lentikkan, boleh la yer , tak yah guna mascara,haha )

-Kulit Cerah dan Licin
Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.
(nak licin?nak cerah?haha, ikutlah cara nih )

-Melangsingkan Tubuh
Dua biji lobak merah dan sebiji timun diparut dan diperah airnya. Campur dgn sebiji air limau nipis dan bancuh hingga sebati. Minum dua kali sehari. Amalkan sehingga mencapai berat badan ideal
(hai, nak kurus?nak ramping?langsing? laki pun boleh..takda hal)

-Menghilangkan Parut di Kulit
Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air. Bancuhkan bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut. Lakukan sekerap yg mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.
(ni tuk parut..)


-Memerahkan Bibir
Sapukan madu asli pada bibir tiap2 malam sebelum masuk tidur. Amalkan selalu. Insyaallah bibir anda akan merah seperti memakai gincu.
(tak payah pakai lipstik dah la .. )

-Memutih dan Mengilatkan Gigi
Ambil beberapa helai daun kelapa kering. Bakar hingga jadi abu. Gosokkan gigi anda dengan abu daun kelapa tersebut. Lakukan berulang kali dan insyaallah gigi anda putih berkilat.
(putih kan lerr gigi ko tu, baru nampak smart :D )






Baca lagi...

Thursday, June 10, 2010

10 GOLONGAN YG TDAK DPT MENCIUM BAU SYURGA

http://lukisanjiwa.files.wordpress.com/2009/07/262245901_cbec30eafd.jpg

Erm, aku post ni pun sebab aku pun nak menasihati diri sendiri,yer,haha . bacalah ye :)


1. Pembunuh orang kafir mu’ahadah iaitu orang kafir yang mengikat perjanjian keamanan dengan orang ISLAM.

2. Orang mengaibkan atau mensia-siakan tanggungjawab yang diamanahkan oleh ALLAH SWT. Contohnya, amanah anak-anak terhadap ibu bapa dan sebaliknya.

3. Orang yang berilmu tetapi ilmunya digunakan semata-mata mencari keuntungan dan kepentingan duniawi

4. Orang yang berangan-angan untuk beramal namun tidak pernah berusaha mengerjakannya.

5. Semua penderhaka sama ada kepada ALLAH SWT, Rasulullah SAW, Ibubapa dan lain-lain.

6. Peminum arak

7. Orang memutuskan silaturrahim.

8. Orang tua yang berzina

9. Orang yang sombong, bermegah dengan hal duniawi.

10. Isteri yang meminta diceraikan tanpa ada suatu kemunasabahan/kesalahan/keuzuran yang dibenarkan oleh syarak.

‘Jangan jadikan diri kalian ibarat sekumpalan tisu-tisu kerana tugasnya adalah untuk mengesat benda-benda yang kotor’


Baca lagi...

Kebenaran?

Photobucket


Assalamualaikum semua .

ya,mesti anda tertanya-tanya apa yang akan saya post , betul ? ceyh ayat aku cam ayat dalam tv pulak :p haha .

Hm,kawan aku hantar message dekat facebook, pasal israel smua tu kan. Kita smua dah sedia maklum pasal serangan israel . oke. Kepada orang2 yang mendoakan israel dilaknat,erm,sebelum tu.. baca ini .

"Wahai kawan-kawan, jangan berdoa meminta Israel dilaknat kerana maksud Israel adalah "Tuhan kami". Isra = Yang Teratas = Tuhan El = Kami Fikirkan, kita berdoa kepada Allah tetapi mengutuk Allah tanpa kita sedari apabila melaknat Israel. Gunalah istilah "Yahudi Laknatull...ah". Sila sebarkan maklumat ini. Wallahua'lam bissowab. Credit to Ustaz Nik for this info... kerol fikri: 1.BYE = maksud tersirat perkataan ini ialah "DI BAWAH NAUNGAN PADERI" 2.ASKUM = maksud tersirat perkataan ini ialah "DEWA YUNANI" 3.SEMEKOM = maksud tersirat perkataan ini ialah "CELAKA KAMU " MECCA = maksud tersirat perkataan ini ialah "TEMPAT @ PUSAT PELACURAN" RENUNG2KANLAH WAHAI SAHABATKU..... BANYAK2LAH MENGUCAP KALIMAH ALLAH DENGAN DOSA YANG TIDAK DISENGAJAKAN...."
Baca lagi...

Sunday, June 6, 2010

Terharu :'(

SubhanaAllah..




Rimau tuh makan monyet tu, tibe tibe kuar anak monyet tu. so dia jaga la.. terharu do.



kucing ni dipotong kaki nya kerana mencuri ikan.. :'(



Baca lagi...

Cerita orang inggeris..

Why do we read Quran, even if we can’t understand a single Arabic word?This is a beautiful story.
http://gayspirituality.typepad.com/.a/6a00d8341d27db53ef0120a5f92eec970c-800wi


An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quran. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.
One day the grandson asked, “Grandpa! I try to read the Quran just like you but I don’t understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur’an do?”
The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, “Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.
The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, “You’ll have to move a little faster next time,” and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.
The old man said, “I don’t want a bucket of water; I want a basket of water. You’re just aganot trying hard enough,” and he went out the door to watch the boy try in.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, “See Grandpa, it’s useless!”
“So you think it is useless?” The old man said, “Look at the basket.”

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.
Son, that’s what happens when you read the Qur’an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives.”


Baca lagi...

Saturday, June 5, 2010

Arnab!

kiki sesat do.

Fifi xD
Bobo xD

abang aku agak serius nak menternak arnab , and bila da dapat anak, tunggu besar, jual . haha, aku pun cam tak caya. so tadi dia pegi shah alam dengan aku, sebab dia beli arnab melalui internet (mudah.com.my). 3 arnab angora , termasuk makanan 1 guni and mangkuk . berbaloi kan? RM250 only! haha. grr, tengok gmba nampak kecik. tengok2 bila datang umah owner tu besar rupenye. pergh, owner dia form 2 au. aku ingatkan ok la,haha . pastu tengok2 kecik dari aku.tapi dia nampak tegap.haha. abg die ,pergh, masyuk :p pakai spek. haha. aku baru prasan aku suka laki yang pakai spek :p entahla. :p hmm, mesti korang terbayang2 camna kan rupa diorang? okei,mari kita usha ..sesat do, satu gamba bawah yang len smua kat atas.hahha.


sekali pandang nampak cam anjing.. so gandakan lah pandangan korang yer.

yang betina tuh akak aku namakan dia chelsea, LOL . then abg aku kata "abeh yang tu arsenal?" . yang jantan pulak sekor tompok2 hitam tu nama dia fifi . :p yang sekor lagi nama dia bobo. ak bagi nama dia bobo sbb belakang dia bulu dia gugur sikit so nampak cam BOtak :p hahaha. sian dia, tapi kalau nak lagi cute lagi panggil bubu :p hahaha . gigi dia masalah do, sebelah patah kot, entah kenapa :O takpe2, aku still syg dia :'(

Baca lagi...

Thursday, June 3, 2010

Lady gaga satanic?

Kepade dak dak yang x tau ape maksud satanic.. maksud nye sembah setan x silap aku, kalau aku salah, betulkan aku yer.. haha . aku dapat tau ni mule2 sebab kawan aku join page dekat facebook 'lady gaga is satanic' . so aku pun macam hmm? then aku bkak aa page tuh, dia kata kalau x caye bukak utube an . so , aku tengok la utube tu . aku agak cuak bile dengar vid tuh, so aku mutekan. aku tengok je vid tu tanpa suara . but dont worry, dia ada tulis kat vid tu yer. saksikan..


hmm?aku pun sbnarnye ade research pasal illuminati smua ni, pasal mata tuh, korang search lah blog blog islam. ada banyak kat google. tapi pasal ni aku not sure la, korang tengok jela. kasi je lah pendapat korang yer.

Baca lagi...

Ip man 2

Seperti mana kalian tahu.. cerite ni memang syok, semula jadi gempak . jadi, kalo korang tak nak menerbangkan duit korang tengok cite tuh, baek korang bukak youtube. kan senang, hahaha . kepade bebudak under 18 , memang kesian sbb tak dapat tengok. cite tu 18+ . aritu nak tipu akak jage TGV tu pun x leh, nak kene guna helah laen :p

Nih aku kasi salah satu vid .. korang x caye cite ni gempak, saksikannye..

bersedia atau tidak, bolos sahaja video itu!!




P/S : kalau nak lagi masyuk, bukak volume high ye, terbaik wok :p tapi jangan sampai mengganggu jiran tetangge atopun time tu time azan/solat yer.maseh.

Dah tengok?amacam?aku da kata kan . x nak caya . haha. tapi ni kepade bebudak yang minat aksi2 lawan la , yang x minat tuh x ya tengok daa . haha . goo kungfu! haiyaaah!


Baca lagi...